На шару

“Тут і так всьо на шару…” - оцінив семирічний Дмитрик наш проєкт.


Ніколи не вдавалися в етимологію слова “шара” але ми запрошуємо вас, друзі, зазирнути за куліси цього враження…


Картина американського художника Alec Monopoly

Ми маємо гроші щоб купити пачку паперу. А ще фарби, пензлі, мольберти. Музичні інструменти, меблі, роботів, графічні планшети. І ще багато чого. А ще оплатити оренду і світло. А ще гонорари викладачам.


Але щоб купити пачку паперу, а ми це можемо зробити тільки з офіційного рахунку організації, а не з торби в шафі, як може здаватися, нам УВАГА (!) необхідно перевірити потенційного продавця за чотирма міжнародними базами даних на причетність до терористичних організацій, для цього нам потрібні ПІБ керівника та його день народження, а якщо це ТОВ, ПАТ, ВАТ, то теж саме для всіх його засновників. Потім ми можемо отримати рахунок та договір купівлі-продажу, оплатити рахунок, отримати товар за дорученням з печаткою організації, отримати видаткову накладну, поставити пачку паперу на облік, використати її і списати актом списання. Отак з пачкою паперу. Отак відповідно до керівних документів наших донорів.


І так для всього.


Щотижня ми проводимо онлайн-зустрічі з донорами, на яких обговорюємо можливість удосконалення роботи, механізми зворотного зв’язку, політики захисту дітей. Звітуємо за кожну дитину, яка прийшла до проєкту. На кожен урок пишемо план, ведемо листок відвідування. Адмініструємо більше 225 навчальних груп та 15 різноманітних курсів, готуємо до запуску нові майстер9класи. Щотижня відбуваються більше 563 уроків у шести населених пунктах. А в проєкті вже більше 1450 учасників.


Регулярно ми паяємо електроустаткування, яке виходить з ладу, своїми силами і силами небайдужих батьків збираємо обладнання і меблі, ладнаємо замки, дверцята, фарбуємо стіни, миємо вікна, пилососимо, упорядковуємо матеріали, і туалети теж миємо на деяких локаціях. Їздимо на закупки, вибираємо кращий товар, а що далі - дивись пункт перший))) А якщо ми досягаємо пороговий ліміт, то проводимо процедури конкурсного відбору, шукаємо трьох потенційних продавців, збираємо пропозиції, і знову - пункт перший.


Ми адмініструємо сайт і соцмережі, формуємо анонси та оголошення, працюємо з інтегрованими базами даних, розробляємо формули та маски введення данних (regex(., ‘^[A-Za-z0-9._%+-]+@+[A-Za-z0-9._%+-]+[.][A-Za-z]{2,}$’) це не зацензурені матюки, це приклад формули, яка контролює коректність введення вами, друзі, електронної адреси у формі реєстрації, щоб ваші діточки, все таки, отримали запрошення до груп.


Ви мабуть помітили, що у нас немає окремих кабінетів з офіс-менеджерами, СММ-щиками, ІТ-шниками, методкабінету, приймальні, відділу планування, відділу моніторингу, відділу закупівель. Ви помітили, що кожен член нашої команди працює з дітьми, кожен член команди має уроки, тільки бухгалтер наша в Києві та й та волонтерить у Кухарській сотні столиці, готуючи обіди на фронт. А між уроками потрібно робити оте все, що вище написано і ще більше, інакше проєкт матиме зовсім інший, сумний, вигляд.


Наші міжнародні донори, насправді здивовані масштабом проєкту і тим, що ми даємо більше ніж беремо. Це у бюрократичній установі ми сидимо і чекаємо з/п. Сидимо і чекаємо премії. Сидимо і чекаємо “на шару”. Сидимо і чекаємо 17:00, а у п'ятницю - 16:00. Сидимо і думаємо, як несправедливо, що мій сусід робить менше, а отримує таку ж платню. Дехто з нашої команди, і таких не одна людина, працюють в гаражі, щоб зробити реквізити та устаткування для дітей, їздить по обладнання в зону бойових дій, пиляє, випилює, забиває, скручує, вирізає, варить, фарбує. А перед тим - проектує. А вдень, знову, - з дітьми.


Декому з нашої команди вже неодноразово пропонували солодкі посади в міжнародних організаціях. А що, ходи собі, “монітор” як інші працюють, задавай розумні питання, збирай дурні відповіді і отримуй з/п в доларах. І ніхто не спокусився. А чому ж? Бо нам дорожче вогонь у дитячих очах. Ми не можемо стримати радості, коли десятки дітей наповнюють гомоном зали у творчому пориві, коли вони діляться своїми враженнями та емоціями. Коли вони всотують атмосферу здорової краси і дій. Спостерігати таке - як спостерігати найвищий шедевр! Тому, хоч часто ми і спимо раз на два дні, ми ще тут. Тому ми не проїли один грант і закрилися, ми ростемо і будемо рости. (Доречі, друзі, скоро будемо збирати на опалення, бо на це грошей не дали)))


І ми переконані, що дехто, не всі, але дехто з цих діточок, які приходять до нас, будуть жити не “на шару”, а за принципом “І я так хочу! І я так зроблю!” Бо вони мають перед очима приклад. Це глобальна місія проєкту.

П.С. Ми вже активно оновлюємо списки груп. Запрошуємо дітей зі списку очікування на місця тих, хто не з'явився без попередження. Ми високо цінуємо нашу роботу, а тому: "не бачили, не знали, не прийшло" такі аргументи не приймаються, друзі, ми запросимо тих, хто буде змозі оцінити значущість цього проєкту для дітей, ми запросимо діточок, які зі сльозами радості отримують звістку, що вони потрапили до груп і сподіваємося на ваше розуміння. Доречі, цей проєкт вже став доленосним для кількох дітей, друзі, у найкращих сенсах, а значить - все не даремно.

П.П.С. Ім'я дитини змінено з етичних міркувань і вона продовжує відвідувати заняття. На шару.